Thomas Beerdsen wint OKU

  Thomas Beerdsen met de OKU-beker
  Thomas Beerdsen met de OKU-beker

  Het 49e OKU is een prooi geworden voor GM Thomas Beerdsen. De speler van Apeldoorn sloeg in de ochtendpartij een belangrijke slag door het Hugo ten Hertog zo lastig te maken, dat hij een toren uit zijn handen liet glippen en vervolgens door de vlag ging. In de middagpartij wilde Thomas voor de maximale score gaan, maar hij moest toch via eeuwig schaak in remise berusten tegen de verrassing van het toernooi in de top: Tijmen Kampman. Tijmen is derde geworden met 5 punten, achter Arthur de Winter die samen met Thomas op 5,5 punt is geëindigd. Arthur speelde remise tegen Hugo en won zijn overige partijen, maar ontliep de meeste concurrenten bovenin en legde het dus af op weerstandspunten.
  Er valt eigenlijk een nóg grotere verrassing te melden, maar dan niet in de top, maar vlak daaronder. Speler van Paul Keres 4 Yuri Gassner, die voor en na het toernooi de zaalinrichting voor zijn rekening nam, kon hetzelfde kunstje ook prima op het schaakbord. Hij speelde het toernooi van zijn leven! Yuri scoorde 4,5 punt met een TPR van ruim 2400, mocht de ratingprijs tot 2000(!) in ontvangst nemen en werd ook nog gekroond tot SGS-kampioen, te midden van vele hoger spelende clubgenoten en andere regionale kanonnen. Li Riemersma, Etienne Goudriaan en titelverdediger Erik van den Doel eindigden eveneens op 4,5 punt, als gedeeld 4e, en bleven daarmee 11 spelers een half punt voor.

  De winst in de B-groep werd door drie spelers gedeeld. Jesús Jara, David Chang en Bram van Harten finishten op 5 punten ieder. Onderling troffen alleen de eerste twee genoemden elkaar: dat werd in de laatste ronde remise. In groep C ook een gedeelde winst: Guido Mastop en Koen Zuidberg kwamen tot 5,5 punt; het halfje tegen elkaar in ronde 5.

  Buiten deze prijzen werd er nog veel meer uitgekeerd. Zo waren er familieprijzen, teamprijzen en prijzen vanuit de schoonheidscommissie. Hierover volgt apart bericht!