Schoonheidscommissie (2018)

Schoonheidscommissie

Bas van Esch
Raymond de Rooij
Eric de Haan
Niels Ondersteijn

 

Vierkampen:

Spektakelprijs voor Henk in Henk van Lingen – Martin Sprong
In een Pirc jaagt Henk de koning van Martin het hele bord over. Even lijkt het nog alsof zwart eruit kan lopen, maar Henk maakt het in een strakke pot af.

 

C-Groep:

Tussenzetprijs voor Kobe in Kobe Smeets – Oscar Klaren
In een siciliaanse partij waarin snel de dames zijn geruild, speelt Kobe 17.Pc5 waarna 17..b6 het paard wordt aangevallen. In plaats van het paard weg te zetten, speelt Kobe een mooie tussenzet met 18.Lb5! Door een penning en meteen een dubbele aanval komt wit een kwaliteit voor en wint snel.

Romantiekprijs voor Marc Smits
Het olifantengambiet dat begint via 1.e4 e5 2.Pf3 d5 is een favoriete en typische opening van Marc Smits. Met zijn romantische speelstijl gaat het soms goed en soms goed mis. Hoewel het olifantengambiet niet goed afliep, won Marc in een andere partij in één zet een paard en een dame!

Schoonheidsprijs voor Tom in Tom Koolen – Anouk Ubbink
In een typische draak valt Tom op een juiste manier via de h-lijn de zwarte koning aan. Tom ziet een paar zetten voor het einde goed dat zwart net geen tijd heeft om met 27…Dc3 op b2 mat te zetten. Wit speelt de mooie zet (veldruiming!) 28.Lg8+ gevolgd door 29.Dh7 mat!

 

B-Groep:

Jojoprijs voor Rafael en Hans in Rafael Goudriaan – Hans de Lange
Zelden zagen we zo’n partij waarbij het oordeel van de stelling zo op en neer golfde dan in deze partij. Met twee koningen in het open veld en twee legers aan stukken in de buurt ‘jojoot’ de partij op een neer.
Na 23….Le7 stond het +12 voor wit terwijl dit -6 voor zwart was als zwart de briljante zet 23…Te7! (het witte paard staat gepend) had gespeeld. 26.g3! had een stelling van +17 opgeleverd. Na het gespeelde 26.Le2 Lh4+! jojoot de stelling verder met -6.
Een te moeilijke partij om correct te spelen, wel erg vermakelijk!

Aanmoedigingsprijs voor Theo in Mark Honkoop – Theo van Orsouw
Theo offert op de 23e zet een loper op h3. Hierdoor komt hij de witte koningsstelling binnen met zijn dame en toren. Spektakel! Na een aantal correcte zetten staat zwart nog steeds een stuk achter, maar verzuimt hij jammer genoeg om toe te slaan:
Met 30..Lg3+! (ipv het gespeelde 30..Th5 31.Lh4!) 31.Kg1 Lf2+ 32.Kf1+ Lxe3+ (alles met schaak!) had zwart zijn moedig spel beloond gezien.

Schoonheidsprijs voor Gert-Jan in Gert-Jan Fröberg – Rafael Goudriaan
Na een 1.b3 opening ontwikkelt Gert-Jan zijn stukken netjes en opent vervolgens met 13.e5, 14.Pb5 gevolgd door Pd6 en exd6 gevaarlijke diagonalen en lijnen. Na 19.Pg5 staat wit al gewonnen. Gert-Jan maakt het snel af door bijvoorbeeld de zwarte loper op g2 niet terug te pakken, maar vol met de aanval door te gaan. Een mooie aanvalspartij uit één stuk!

 

A-Groep:

Tweede jeugdprijs voor Willem in Willem van de Fliert – Rieks Taal
Wim van de Fliert speelde deze partij alsof hij in zijn 2e jeugd zit. Met veel jeugdig elan offert hij met wit in een Svesnikov een stuk op b5. Later offert wit met 31.Txh6+! nog een volle toren omdat hij met weinig tijd op de klok een zettenherhaling had gezien. Een paar zetten later worden de zetten herhaald met Df5+ Kh8 Dh3 Kh7 Df5+.
Als wit hier 33.Pf5! had gespeeld staat wit huizenhoog gewonnen met een loper en toren minder. Een belangrijke pointe is dat 33…Kg6 niet gaat vanwege Pxd6! Dit dreigt zowel Pxb5 als Df5 mat!

Spektakelprijs voor Julian en Ardin in Julian van Overdam – Ardin Bosboom
In deze partij ging zwart als op zet 11 met zijn koning aan de wandel. De zwarte koning leek wel zo snel mogelijk op weg te gaan naar a4, ondanks een vol bord met stukken!
Meer stukken werden geruild en zwart kwam steeds beter te staan ondanks dat het er levensgevaarlijke uitzag voor de zwarte, wandelende koning.
Na 52.Td4 had zwart met 52…Db5! zijn winnend voordeel (en succesvolle wandelkoning) kunnen behouden!

Schoonheidsprijs voor Jasper in Normund Miezis – Jasper Geurink
De schoonheidsprijs in de A-groep gaat naar Jasper Geurink die met zwart op indrukwekkende wijze het solide botwinnik systeem van een grootmeester verslaat. Met de zetten 18…g5 en 21…b5! opent zwart de stelling op beide flanken. De witte koning heeft geen goed onderkomen en gaat ten onder aan alle zwarte stukken.