Verslag Simultaan IGM Roeland Pruijssers, 23 mei 2015

Toen ik een jaar geleden een bezoek bracht aan het Open Nederlands Kampioenschap, zag ik op hun website een opvallende sponsor staan. Het ging om het plaatselijke winkelcentrum, een categorie waar ik zelf ook al geprobeerd had contact mee te leggen. Een aantal rondjes Maarssen in 2014 hadden echter weinig opgeleverd, dus ik was toch wel benieuwd hoe onze collega’s uit Dieren wel succes hadden gehad.

Een korte mailwisseling gaf toch zeker nieuwe ideeën. In Dieren bestond de sponsoring met name uit een schaakactiviteit georganiseerd in het Winkelcentrum. Zat wel wat in vond ik. Als Winkelcentrum zie je gelijk terug waar je aan meewerkt en als schaakvereniging/toernooi ben je altijd wel in staat om voordelen te hebben van een georganiseerde activiteit. Dus eind vorig jaar maar eens contact proberen te leggen in het Winkelcentrum in de Schaakbuurt van Utrecht. Er bleek een plaatselijke winkeliersvereniging te bestaan en deze was zeker bereid om mee te denken over iets dergelijks. Ze vonden het leuk dat we op eigen initiatief langskwamen en hadden wel oren naar simultaan in Winkelcentrum Rokade.

LogoRokade

Na nog een half jaar voorbereidingen was het dan afgelopen zaterdag zover. Een simultaan, gegeven door IGM Roeland Pruijssers aan het winkelend publiek ter promotie van het OKU en de organiserende schaakverenigingen. Het werd een gezellige dag waarin vele voorbijgangers langskwamen om even te kijken en een praatje te maken. En er werd natuurlijk veel geschaakt. Naast de simultaan hadden we ook nog een aantal borden voor snelschaken gereserveerd en was er een tuinschaakspel waarop gespeeld werd. Al met al bood het voor de voorbijgangers een laagdrempelige manier om met het schaken in contact te komen. Met aankondigingen op de websites van Winkelcentrum Rokade, schaakverenigingen Oud Zuylen en Paul Keres, het OKU en in het Zuilens Magazine en in het Stadsblad van Utrecht was de simultaan aangekondigd. Ook in het Winkelcentrum waren posters opgehangen, dus genoeg aandacht vooraf.

Toch is het altijd maar afwachten hoe zo’n activiteit op de dag zelf gaat lopen. Een belangrijke factor voor een dag vol gezelligheid is toch wel het weer. Aan het begin van de dag zag het er beroerd uit, maar om 9:30 nog de voorspellingen gecheckt en gezien dat de weerwetenschappers er toen vanuit gingen dat het ’s middags droog zou blijven.

Rond 11:00 stond ik met Ton Mackaaij, mede-organisator vanuit schaakvereniging Oud Zuylen, voor de beslissing om de schaakspellen buiten of binnen op te stellen. De helft binnen en de andere helft buiten werd de keuze, want in schaken hebben we geleerd dat je zo lang mogelijk alle opties open moet houden. Opvallend waren de verschillende reacties van de winkeliers, waarbij één iemand niet op de hoogte was dat er een simultaan ging plaatsvinden (terwijl een vooraankondiging toch bij hen op het raam hing!), terwijl een andere winkelier enthousiast reageerde en zelfs nog een deelnemer ging aanmoedigen toen deze zijn partij tegen Roeland speelde!

Stilte voor de storm. Daarom tijd om nog even een tweekampje tussen de twee verenigingen te doen. Oud Zuylen(links) versloeg Paul Keres met 2-0.
Stilte voor de storm. Daarom tijd om nog even een tweekampje tussen de twee verenigingen te doen. Oud Zuylen(links) versloeg Paul Keres met 2-0.

Om 12:00 stond alles opgesteld, en dat was nodig, want dat was het vooraf aangekondigde tijdstip waarop de simultaan zou beginnen. Goed gecommuniceerd blijkbaar, want ook om 12:00 uur meldde de eerste deelnemer zich.

Dit is waar het allemaal gebeurde. Roeland Pruijssers stelt in het overdekte gedeelte van Winkelcentrum Rokade acht tegenstanders voor problemen op het schaakbord.
Dit is waar het allemaal gebeurde. Roeland Pruijssers stelt in het overdekte gedeelte van Winkelcentrum Rokade acht tegenstanders voor problemen op het schaakbord.

De borden werden spoedig bezet. Al na een half uur had Roeland tegenstand op alle acht binnen opgestelde borden. Het enthousiasme om buiten te spelen, was toen nog wat lager, maar ook daar waren al drie van de acht borden bezet.

Het was een mooi mengsel achter de borden. Een aantal clubspelers hadden de simultaan aangegrepen als mooie gelegenheid om de krachten eens te meten met Pruijssers. Ook waren een aantal jeugdschakers aanwezig, waarvan een enkeling zelfs probeerde het uit de stappenmethode geleerde in de praktijk te brengen. Aan andere borden waren mensen uit de buurt te vinden, die via de aankondigingen van de activiteit gehoord hadden. En natuurlijk waren er ook argeloze voorbijgangers die de verleiding van een potje schaak niet konden weerstaan.

Het liep mooi door en rond 13:30, toen de zon goed door begon te breken, waren alle zestien simultaanborden bezet. Het betekende in elk geval dat Roeland de pas er goed in moest houden, want de borden stonden ver uit elkaar opgesteld. Het kon de simultaanmeester niet deren, vrolijk bleef hij zijn zetten op de zestien borden uitvoeren.

Roeland neemt even extra tijd voor zijn stelling tegen Dies de Dreu. Hoewel Roeland tot een kwaliteitsoffer werd gedwongen, wist hij de partij toch nog te winnen. Links van Dies is Tom Brouwer net aangeschoven om aan zijn partij te beginnen.

Met alle borden bezet begon ook het publiek zich telkens meer te roeren. Buiten bleef het veelal bij nieuwsgierige blikken en de verontschuldigende opmerking dat men het schaakspel verleerd of nooit geleerd had. Binnen stonden de mensen al tussen de spelers in om maar niets te hoeven missen en waren de snelschaaktafels ook volledig bezet.

Gezelligheid aan de snelschaaktafels. Ton Mackaaij overziet hoe Guus van Eeden op het punt staat om na te gaan denken over wat te doen op Lg4 (of wordt die loper daar juist net weggehaald?).
Gezelligheid aan de snelschaaktafels. Ton Mackaaij overziet hoe Guus van Eeden op het punt staat om na te gaan denken over wat te doen op Lg4 (of wordt die loper daar juist net weggehaald?).

En natuurlijk was er het tuinschaakspel. Zelf heb ik er de openingspartij tegen Simon Kronemeijer mogen spelen, die na de nodige prachtzetten nog in remise eindigde. En hoewel/omdat verschillende spelers en toeschouwers wat moeite hadden om het overzicht te behouden, werd het ook daar een gezellige bijeenkomst met vele schaakpartijen en veel nieuwsgierig publiek.

Simon was actief op het tuinschaakspel. Hier neemt hij het op tegen Ewoud Loots, die na zijn partij tegen Roeland Pruijssers nog niet uitgeschaakt was.
Simon was actief op het tuinschaakspel. Hier neemt hij het op tegen Ewoud Loots, die na zijn partij tegen Roeland Pruijssers nog niet uitgeschaakt was.

Vanaf 15:30 was het niet meer mogelijk om aan te schuiven bij de simultaan. En tot dat moment had Roeland al zijn partijen nog gewonnen. Nog drie spelers buiten en zes binnen probeerden deze ongeslagen reeks te doorbreken.

Wat nog een hele kluif werd. Rond 15:45 moest Bart Brouwer, de oudste van de drie aanwezige gebroeders Brouwer, als laatste speler buiten het onderspit delven. Nog even kort met Roeland van gedachten wisselen over wat er gebeurd was tijdens de partij, en de stukken weer in de beginstelling. Nu bleven er nog vier partijen over, Roeland had nog altijd alles gewonnen.

Van de Perel en Marius Witten redden het ook niet. Buurman Van de Perel had zijn buurjongen meegenomen om eens een echte partij te spelen en daar bood de simultaan een goede gelegenheid voor. Gelijktijdig gingen ze aan de borden zitten en ook gelijktijdig gaven ze op.
Het reddende halfje kwam er wel. Het was Tom Officier, die zo’n beetje de volle 4 uur gespeeld heeft en als laatste klaar was, die de gelukkige was. Om dit te bereiken heeft hij zich lange tijd in gedrongen stelling moeten verdedigen, maar uiteindelijk lukte het Roeland niet om een gat in de verdediging te slaan. Met beide nog een loper en vier pionnen werd de vrede getekend. Prachtige prestatie van Tom! Aan Roeland was te merken dat hij ook deze laatste graag gewonnen had, maar toen hij hoorde dat er 23 overwinningen aan voorafgegaan waren, was het gemiste halfje weer in perspectief geplaatst.

Roeland denkt nog eens na over of het verstandig was om zijn rokadestelling zover te openen. Meekijkend op het bord is Tom Officier, die hier nog aan het begin was van wat uiteindelijk de langste partij van de dag ging worden. En de enige remise.
Roeland denkt nog eens na over of het verstandig was om zijn rokadestelling zover te openen. Meekijkend op het bord is Tom Officier, die hier nog aan het begin was van wat uiteindelijk de langste partij van de dag ging worden. En de enige remise.

Al met al was het een geslaagde dag voor ons. Veel bekijks en ook veel activiteit op en rondom de schaakborden gezien. Op zo’n dag zie je toch wel veel mensen die wel iets met het schaken hebben, maar er eigenlijk niets meer mee doen. Ze vinden het dan wel leuk om even te komen kijken, velen zijn toch wel nieuwsgierig als men een schaakbord ziet. En het levert uiteindelijk veel positieve reacties op, in het algemeen kan gezegd worden dat mensen een dergelijk initiatief wel konden waarderen.

Voor de deelnemers aan de simultaan was het een mooie en gezellige gelegenheid om een partij tegen een goede tegenstander te spelen. Vanuit de reacties heb ik niets dan positiefs mogen vernemen, wat de stemming natuurlijk ten goede gekomen is. Ook wel leuk was dat Roeland na afloop van zijn partijen nog even de tijd nam om met zijn tegenstander te praten. Zo heb ik één speler weg horen gaan die verblijd was met het advies dat hij de veiligheid van zijn koning wat meer in het oog moest houden. Zo neem je ook nog een wijze les mee uit zo’n simultaan.

Rest mij nog om via deze weg mijn dank uit te spreken richting Winkelcentrum Rokade, vertegenwoordigd door Wim de Jong, eigenaar van cadeauwinkel BA-LI-SE en voorzitter van de winkeliersvereniging. Zonder het Winkelcentrum was het niet gelukt om een dergelijke activiteit te organiseren.